Translate

23.12.2016

Chipsy bananowe



2 dojrzałe banany

Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 30-40 g chipsów



Przygotowanie:

Banany pokroić na plasterki grubości 3-4 mm. Rozłożyć na blachach wyłożonych pergaminem. Suszyć ok. 5-6 godzin w temp. 60 st. C. Ja wykorzystuje do tego celu półkę nad kominkiem.

Chipsy należy uznać za odpowiednio wysuszone, kiedy nie są miękkie, a pod lekkim naciskiem zaczynają się łamać w palcach.

Po zakończeniu suszenia zamknąć szczelnie w szklanym pojemniku w celu wyrównania wilgotności.

Chipsy bananowe są bardzo słodkie, a im bardziej dojrzały banan, tym więcej cukru zostaje w nich po wysuszeniu. Suszone banany stanowią doskonały wypełniacz na dopadający w ciągu dnia mały głód, przy czym należy je spożywać w sposób umiarkowany.

Dla zainteresowanych podaję źródło z iWoman.pl gdzie można sprawdzić zawartości witamin i składników mineralnych zawartych w 40 g suszonych bananów oraz skorzystać z kalkulatora kalorii.



iWoman.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...