Translate

6.01.2017

Paella pomidorowa



500 g mrożonych owoców morza (krewetki, małże, kalmary)
50 g masła
250 g sypkiego ryżu do risotto
1 czerwona papryka
1 por (biała część) ok. 100g
4 ząbki czosnku
200 g pomidorów z puszki
20 czarnych oliwek
250 ml bulionu (można skorzystać z tego przepisu)

oliwa z oliwek
sól morska
pieprz
kurkuma
słodka papryka w proszku
cytryna


Składniki pozwalają na wykonanie 4 dużych porcji obiadowych.


Przygotowanie.

1. Owoce morza:

Zamrożone owoce morza przełożyć do dużego sita. Przelać wrzątkiem, posolić i pozostawić na odcieknięcia. Po 10 minutach operację powtórzyć. Pozwoli to na rozmrożenie owoców morza i usunięcie nadmiaru wody.
Smażyć przez max. 5 minut w głębokiej patelni lub woku z dodatkiem 4 łyżek oliwy z oliwek i 50 g masła. Przełożyć do osobnego naczynia. Pozostałego wywaru nie wylewać, posłuży jako baza do duszenia pora i czosnku.

2. Warzywa:

Por i paprykę dobrze umyć pod bieżącą wodą i pokroić. Czosnek i czarne oliwki pokroić na małe plasterki. Pomidory zmiksować blenderem.

3. Paella:

Do pozostałego w patelni wywaru dodać por i czosnek. Następnie paprykę i czarne oliwki. Kiedy tylko warzywa wchłoną wywar, dodać zmiksowane pomidory, a następnie usmażone owoce morza. Dusić pod przykryciem 5 minut.
Następnie dodać 250 ml bulionu i 250 g sypkiego ryżu. Doprawić sproszkowaną słodką papryką i kurkumą oraz solą morską i pieprzem do smaku. Dusić przez 15 minut pod przykryciem nie mieszając. 
Po tym czasie ryż powinien wchłonąć większość sosu. Jeżeli jednak konsystencja będzie zbyt rzadka, podgrzewać jeszcze 5-10 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.

Skropić cytryną przed podaniem.

2 komentarze:

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...