Translate

22.01.2017

Paluchy z kapustą kwaszoną





500 g mąki pszennej
250 ml mleka
20 g drożdży
20 g masła
1 żółtko


nadzienie z kapusty kwaszonej

0,5 kg kapusty kwaszonej
1 cebula
olej do smażenia

dodatkowo

sól morska
pieprz
cukier
kminek
1 białko


Składniki pozwalają na wykonanie ok. 12 paluchów.


Przygotowanie.

1. Zaczyn i ciasto.

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru i szczyptą soli. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, żółtko, 1/2 łyżeczki soli oraz rozpuszczone masło. Ciasto wyrobić ręcznie i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1h.

2. Kapusta kwaszona.

Kapustę kwaszoną pokroić na 5 cm kawałki. Na patelni z odrobiną oleju zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać kwaszoną kapustę i przesmażyć ok. 5-10 minut.

3. Paluchy - zawijanie i pieczenie.

Ciasto rozwałkować podsypując mąką. Z ciasta o grubości 4-5 mm, wyciąć za pomocą noża, prostokątne kawałki 10x15 cm lub krążki o średnicy 15 cm. Osobiście polecam krążki, ponieważ wychodzą z nich bardzo apetyczne, pękate paluchy. Nadziewać przygotowaną wcześniej kapustą i zwijać pozostawiając na końcu miejsce na sklejenie.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Paluchy układać z odstępem, ponieważ urosną podczas pieczenia. Białko rozrobić 1:1 z zimną wodą i posmarować paluchy z wierzchu. Udekorować kminkiem.

Piec 20 minut w temperaturze 170 st. C w funkcji termoobiegu do zarumienienia.

Paluchy z kapusty kwaszonej idealnie pasują do barszczu z czerwonych buraków lub jako samodzielna przekąska na drugie śniadanie.

 

1 komentarz:

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...