Translate

16.03.2017

Czarna rzepa bez ostrego smaku
izosiarkocyjanidów





1 bulwa czarnej rzepy
1 jabłko

dodatkowo:

4 łyżki 18% śmietany
1 łyżka miodu
1 łyżka majonezu (opcja)

Składniki pozwalają na wykonanie 3 porcji surówki.


Przygotowanie.

Warzywa i owoce umyć pod bieżącą wodą. Rzepę obrać ze skóry. Jabłko pokroić i wyciągnąć gniazda nasienne. Zetrzeć w maszynce do warzyw na drobnej tarce. Dodać śmietanę, miód oraz ewentualnie majonez. Wszystko dobrze wymieszać.

Surówkę należy przygotować bezpośrednio przed spożyciem. Można ją przechowywać w lodówce, ale w szczelnie zamkniętym pudełku ze względu na specyficzny zapach, który zawdzięcza izosiarkocyjanidom, czyli olejkom gorczycznym.

Czarna rzepa bez dodatku miodu i śmietany jest bardzo ostra w smaku. W tej wersji można ją wprowadzić do diety osób bardziej wybrednych oraz dzieci.

Rzepa działa przeciwbakteryjnie, hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, stosowana jest podczas kaszlu i chorób górnych dróg oddechowych. Dzięki swoim właściwościom żółciopędnym wykorzystywana jest w farmacji do produkcji znanego Raphacholinu. Więcej o czarnej rzepie.


źródło:

Poradnik zdrowie - Czarna RZEPA - źródło cennych składników odżywczych i leczniczych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...