16.03.2017
Czarna rzepa bez ostrego smaku
izosiarkocyjanidów
1 bulwa czarnej rzepy
1 jabłko
dodatkowo:
4 łyżki 18% śmietany
1 łyżka miodu
1 łyżka majonezu (opcja)
Składniki pozwalają na wykonanie 3 porcji surówki.
Przygotowanie.
Warzywa i owoce umyć pod bieżącą wodą. Rzepę obrać ze skóry. Jabłko pokroić i wyciągnąć gniazda nasienne. Zetrzeć w maszynce do warzyw na drobnej tarce. Dodać śmietanę, miód oraz ewentualnie majonez. Wszystko dobrze wymieszać.
Surówkę należy przygotować bezpośrednio przed spożyciem. Można ją przechowywać w lodówce, ale w szczelnie zamkniętym pudełku ze względu na specyficzny zapach, który zawdzięcza izosiarkocyjanidom, czyli olejkom gorczycznym.
Czarna rzepa bez dodatku miodu i śmietany jest bardzo ostra w smaku. W tej wersji można ją wprowadzić do diety osób bardziej wybrednych oraz dzieci.
Rzepa działa przeciwbakteryjnie, hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, stosowana jest podczas kaszlu i chorób górnych dróg oddechowych. Dzięki swoim właściwościom żółciopędnym wykorzystywana jest w farmacji do produkcji znanego Raphacholinu. Więcej o czarnej rzepie.
źródło:
Poradnik zdrowie - Czarna RZEPA - źródło cennych składników odżywczych i leczniczych
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.