28.06.2017
Zdrowy likopen:
Papaja i grejpfrut
1/2 owocu papaja
1 biały grejpfrut
2 jabłka
1 gałązka selera łodygowego
Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku.
Przygotowanie:
Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem owocu papaja i grejpfruta, które należy pozbawić skóry.
Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Papaję oczyścić z nasion i pokroić w słupki.
Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce.
Wyciskanie soku:
Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając od owocu papaja, kończąc na jabłkach. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.
Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.
Smak:
Z wyciśniętych składników otrzymujemy żółty gęsty sok, który jest zdecydowanie gorzki z miękkim mącznym zakończeniem. Zawarty w owocach papaja likopen usuwa wolne rodniki, co skutecznie zmniejsza ryzyko choroby na raka prostaty. Ten sam likopen, chroni nasz układ krążenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału, bądź wylewu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
UUU papaja troszku u nas przydrogawa. Ja na razie korzystałam z tych przepisów https://wyciskary.pl/przepisy-na-soki-z-wyciskarki/ proste, łatwe i bez egzotyki ;)
OdpowiedzUsuńJa się zastanawiam właśnie nad zakupem wyciskarki z https://zdrovi.pl/, mają tam naprawdę dobre modele. I szukam sprawdzonych przepisów na pyszne soki. Na pewno tego wypróbuję, dzięki wielkie za przepis.
OdpowiedzUsuń