Translate

01.01.2017

Dietetyczna skórka pomarańczowa




3 dojrzałe pomarańcze
10 łyżeczek cukru trzcinowego


Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 80-90 g suszonej skórki pomarańczowej



Przygotowanie:

Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i dobrze wyszorować z zastosowaniem płynu do mycia naczyń. Oddzielić skórkę i wyciąć jak najwięcej białej warstwy albedo, która odpowiada za gorzki smak suszonej skórki. Pokroić na paski o szerokości 1 cm, ponieważ ułatwi to dalszą obróbkę. Skórki zagotować 15 minut bez przykrycia w wodzie wraz z 5 łyżeczkami cukru trzcinowego.
Następnie wystudzić i pokroić w drobną kostkę. Ponownie gotować bez przykrycia, ale tym razem przez 30 minut, dodając 5 łyżeczek cukru trzcinowego. Woda powinna stopniowo odparować, a skórki zrobią się szkliste i napęcznieją.

Nadmiar syropu odcedzić na sitku, a skórkę rozłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Suszyć w temp. 60 st. C przez ok. 8-10h. Ja wykorzystuje do tego celu półkę nad kominkiem, ale równie dobrze może to być kaloryfer.

Skórka pomarańczowa będzie powoli twardniała i robiła się sypka, to znak, że możemy zakończyć suszenie.

Wyprodukowana w domu skórka pomarańczowa będzie wspaniałym dodatkiem do ciast lub dekoracji własnych wypieków. Jeżeli dodatkowo zakupimy pomarańcze z upraw ekologicznych, będziemy mieli pewność, że nie znajdziemy w nich żadnej chemii. Niewielka zawartość cukru w skórce, pozwoli ją zakonserwować, przy zachowaniu minimalnej ilości kalorii.

Podobne przepisy:

http://pij-soki-wyciskane.blogspot.com/2017/01/suszona-limonka.html Suszona limonka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...