1 kg dyni piżmowej
100g sypkiego ryżu
2 jajka
2 ząbki czosnku
200 g koncentratu pomidorowego
100 g żółtego sera
sól morska
pieprz
imbir w proszku
tymianek cytrynowy
Składniki pozwalają na wykonanie 4 dużych porcji obiadowych.
Przygotowanie.
1. Dynia piżmowa:
Dynię umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić na mniejsze części. Tak przygotowane kawałki zetrzeć na grubym oczku za pomocą maszynki do warzyw.
2. Ryż:
100 g sypkiego ryżu ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do schłodzenia.
3. Zapiekanie:
Do dużej miski przełożyć przetartą dynię i ryż, dodać 2 jajka, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Połączyć wszystkie składniki i doprawić 1 łyżeczką sproszkowanego imbiru oraz solą morską i pieprzem według uznania.
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na wierzch ułożyć żółty ser pokrojony w paski. Zapiekać pod przykryciem przez 45 minut w temp. 180 st. C w funkcji termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.