Translate

3.01.2017

Dynia piżmowa zapiekana z ryżem


1 kg dyni piżmowej
100g sypkiego ryżu
2 jajka
2 ząbki czosnku
200 g koncentratu pomidorowego
100 g żółtego sera

sól morska
pieprz

imbir w proszku
tymianek cytrynowy


Składniki pozwalają na wykonanie 4 dużych porcji obiadowych.


Przygotowanie.

1. Dynia piżmowa:

Dynię umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić na mniejsze części. Tak przygotowane kawałki zetrzeć na grubym oczku za pomocą maszynki do warzyw.



2. Ryż:

100 g sypkiego ryżu ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do schłodzenia.


3. Zapiekanie:

Do dużej miski przełożyć przetartą dynię i ryż, dodać 2 jajka, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Połączyć wszystkie składniki i doprawić 1 łyżeczką sproszkowanego imbiru oraz solą morską i pieprzem według uznania.





Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na wierzch ułożyć żółty ser pokrojony w paski. Zapiekać pod przykryciem przez 45 minut w temp. 180 st. C w funkcji termoobiegu.

Po upieczeniu posypać drobno rozkruszonym tymiankiem cytrynowym.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...