szpinak 200g
2 duże gruszki gat. Konferencja
3 pędy topinamburu
1 cytryna
dodatkowo:
1 kg jabłek gat. Champion
1 gałązka selera łodygowego
2 cm korzenia imbiru
Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku.
Przygotowanie:
Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem cytryny i imbiru, które wystarczy opłukać pod bieżącą wodą.
Jabłka i gruszki pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Topinambur po wymoczeniu, dobrze wyczyścić z pozostałości ziemi za pomocą szczoteczki. Cytrynę obrać ze skóry. Z selera łodygowego odciąć po 0,5 cm na końcach. Szpinak wyjąć z wody i umieścić od razu w wyciskarce, ponieważ ułatwia to jego wyciskanie.
Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce.
Wyciskanie soku:
Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na topinamburze. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.
Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.
Smak:
Z wyciśniętych składników otrzymujemy gęsty zielony sok. Za sprawą jabłek z gatunku Champion sok bardziej przypomina koktajl lub mus. Przeważa gruszkowo-jabłkowy bukiet z posmakiem ziaren słonecznika, które sprawia topinambur.
źródło: www.miod-malina.pl
Słonecznik bulwiasty, czyli topinambur - coraz bardziej doceniany
źródło: www.miod-malina.pl
Słonecznik bulwiasty, czyli topinambur - coraz bardziej doceniany
Topinambur dodaje potrawom bardzo ciekawej nuty. Sok może być faktycznie pyszny!
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania, sporo tam ciekawego smaku słonecznika.
OdpowiedzUsuń