1 kg ziemniaków
2 marchewki
2 cebule
4 łyżki mąki
1 jajko
dodatkowo
olej do smażenia
sól morska
curry
cukier trzcinowy
Składniki pozwalają na wykonanie 4 dużych porcji obiadowych.
Przygotowanie.
1. Warzywa
Ziemniaki, marchew i cebulę obrać ze skóry. Przetrzeć przez maszynkę do warzyw na drobnej tarce, żeby uzyskać wiórki warzywne. Odcisnąć i wylać nadmiar wody zawartej w warzywach. Dodać 4 łyżki mąki i jedno jajko. Doprawić 2 łyżeczkami soli oraz 4 łyżeczkami curry. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
2. Smażenie
Na 2 patelniach rozgrzać olej. Ja używam oleju "3 ziarna" z racji bardzo dobrych walorów smakowych. Smażyć z dwóch stron do zarumienienia, nakładając na patelnie placki wielkości dłoni. Kiedy placki znajdują się na patelni, można je rozprowadzić łyżką stołową w celu uzyskania jednakowej grubości. Unikniemy wtedy podpiekania na narożnikach, a placek będzie równomiernie usmażony.
Smak:
Połączenie marchewki i curry w plackach ziemniaczanych daje ciekawy, orientalny smak. Na zakończenie czeka nas ostra nuta curry, która wspaniale komponuje się w połączeniu ze słodką marchewką.
Chętni mogą dosłodzić placki cukrem trzcinowym, choć według mnie marchew dostarcza już optymalnej ilości słodyczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.