Translate

20.12.2016

Placki ziemniaczane z marchewką i curry




1 kg ziemniaków
2 marchewki
2 cebule
4 łyżki mąki
1 jajko

dodatkowo

olej do smażenia
sól morska
curry
cukier trzcinowy

 

Składniki pozwalają na wykonanie 4 dużych porcji obiadowych.


Przygotowanie.

1. Warzywa

Ziemniaki, marchew i cebulę obrać ze skóry. Przetrzeć przez maszynkę do warzyw na drobnej tarce, żeby uzyskać wiórki warzywne.  Odcisnąć i wylać nadmiar wody zawartej w warzywach. Dodać 4 łyżki mąki i jedno jajko. Doprawić 2 łyżeczkami soli oraz 4 łyżeczkami curry. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

2. Smażenie

Na 2 patelniach rozgrzać olej. Ja używam oleju "3 ziarna" z racji bardzo dobrych walorów smakowych. Smażyć z dwóch stron do zarumienienia, nakładając na patelnie placki wielkości dłoni. Kiedy placki znajdują się na patelni, można je rozprowadzić łyżką stołową w celu uzyskania jednakowej grubości. Unikniemy wtedy podpiekania na narożnikach, a placek będzie równomiernie usmażony.

Smak:

Połączenie marchewki i curry w plackach ziemniaczanych daje ciekawy, orientalny smak. Na zakończenie czeka nas ostra nuta curry, która wspaniale komponuje się w połączeniu ze słodką marchewką.
Chętni mogą dosłodzić placki cukrem trzcinowym, choć według mnie marchew dostarcza już optymalnej ilości słodyczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...