21.01.2017
Zupa kremowa z pieczonej papryki
1 kg czerwonej papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 litr bulionu z indyka
oliwa z oliwek
olej do smażenia
sól
pieprz
słodka sproszkowana papryka
Składniki pozwalają na wykonanie 1,5 litra zupy z pieczonej papryki.
Przygotowanie.
1. Papryka.
Paprykę dobrze umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Paprykę układać skórą do dołu smarując jej wnętrze oliwą z oliwek. Doprawić solą morską i pieprzem. Pokroić wzdłuż 3 ząbki i rozłożyć na ćwiartkach papryki. Tak przygotowaną paprykę piec 30 minut w temperaturze 170 st. C w funkcji termoobiegu.
2. Bulion z cebulą.
Przygotowany wcześniej bulion rozgrzać w osobnym garnku. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Dodać do bulionu.
3. Zupa z pieczonej papryki.
Upieczoną paprykę obrać ze skóry. Razem z czosnkiem dołożyć do bulionu ze smażoną cebulą. Gotować przez 5 minut po czym zblendować na aksamitną masę. Gotować jeszcze przez 10 minut pod przykryciem.
Do dekoracji zupy można zostawić kilka kawałków pieczonej papryki, ma ona bardzo wyraźny i niepowtarzalny smak.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.