Translate

21.01.2017

Zupa kremowa z pieczonej papryki



1 kg czerwonej papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 litr bulionu z indyka

oliwa z oliwek
olej do smażenia
sól
pieprz
słodka sproszkowana papryka


Składniki pozwalają na wykonanie 1,5 litra zupy z pieczonej papryki.


Przygotowanie.

1. Papryka.

Paprykę dobrze umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Paprykę układać skórą do dołu smarując jej wnętrze oliwą z oliwek. Doprawić solą morską i pieprzem. Pokroić wzdłuż 3 ząbki i rozłożyć na ćwiartkach papryki. Tak przygotowaną paprykę piec 30 minut w temperaturze 170 st. C w funkcji termoobiegu.

 

2. Bulion z cebulą.

Przygotowany wcześniej bulion rozgrzać w osobnym garnku. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Dodać do bulionu.

3. Zupa z pieczonej papryki.

Upieczoną paprykę obrać ze skóry. Razem z czosnkiem dołożyć do bulionu ze smażoną cebulą. Gotować przez 5 minut po czym zblendować na aksamitną masę. Gotować jeszcze przez 10 minut pod przykryciem.

Do dekoracji zupy można zostawić kilka kawałków pieczonej papryki, ma ona bardzo wyraźny i niepowtarzalny smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...