Translate

5.12.2016

Pomarańcza, jabłko, ananas

Sok wyciskany pomarańcza, jabłko, ananas



1 pomarańcza
1 kg jabłek gat. Ligol
2 grube plastry ananasa

dodatkowo:

1 gałązka selera łodygowego
1 kiwi
2 cm korzenia imbiru
kilka małych łodyg kopru włoskiego (fenkuł)
1 marchewka

Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku.




Przygotowanie:

Owoce dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem pomarańczy, ananasa i imbiru, które wystarczy opłukać pod bieżącą wodą.

Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Marchew obrać (w ten sposób usuwamy ziemisty smak z soku). Pomarańcze obrać ze skóry. Grube plastry ananasa pozbawić skóry. Z kiwi odciąć miejsce po ogonku i zostawić ze skórą. Z selera łodygowego oraz kopru włoskiego usunąć pożółknięte końcówki. 

Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce.

Wyciskanie soku:

Składniki umieszczać w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na marchwi. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.

Podczas wyciskania selera łodygowego należy zamiennie wyciskać go z innymi owocami lub warzywami. Włókna znajdujące się w łodygach mają tendencję do zapychania wyciskarki.

Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.

Smak:

Z takiej kompozycji otrzymamy pomarańczowo-ananasowy smak z lekką nutą anyżową, którą zawdzięczamy fenkułowi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...