200 g soi
2 marchewki (250g)
1 pietruszka
0,5 pora (100g)
0,5 selera (150g)
1 jajko
kilka suszonych podgrzybków
olej do smażenia i wysmarowania foremki
sól
pieprz
Składniki pozwalają na przygotowanie 700g pasztetu.
Przygotowanie.
1. Soja:
Soję wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zamoczyć na 10-12 godzin, co pozwala skrócić czas późniejszego gotowania. Soja wyraźnie nabierze masy. Najlepiej zacząć przygotowywać soję dzień wcześniej zalewając ją na wieczór.
Następnego dnia soję ponownie przepłukać w zimnej wodzie i gotować pod przykryciem 60 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania osolić.
2. Warzywa smażone:
Por pokroić w plasterki włącznie z zielonymi końcówkami. Są one ostrzejsze w smaku, ale wspaniale komponują się na tle reszty warzyw.
Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na dużym oczku używając tarki ręcznej lub maszynki.
Podsmażyć na oleju najpierw por, a następnie resztę warzyw. Całość smażyć ok. 10 minut, nie przykrywać patelni, żeby pozwolić warzywom odparować. Dodać sól i pieprz według uznania.
3. Grzyby:
Kilka suszonych podgrzybków zalać do połowy kubka wrzątkiem i odstawić do naciągnięcia i uzyskania pełnej miękkości (około 20 min.) Grzyby można przed zalaniem pokruszyć lub pokroić.
4. Masa pasztetowa:
Wstępnie wystudzoną soję zmielić w maszynce do mięsa na oczku 3 mm, a na końcu mielenia dodać odrobinę smażonych warzyw w celu wyczyszczenia maszynki i usunięcia resztek soi.
Dodać resztę warzyw, jajko, sparzone grzyby i wymieszać łyżką. Jeżeli masa jest za sucha należy dodać napar pozostały po grzybach.
Doprawić solą i pieprzem według uznania.
5. Pieczenie:
Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę pasztetową i piec 60 minut w temp. 180 st. C.
Pasztet należy przechowywać w lodówce, a w razie potrzeby można mrozić. U mnie nie zdarzyło się, żeby przetrwał dłużej niż tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.