Translate

04.12.2016

Pasztet sojowy z grzybami




200 g soi
2 marchewki (250g)
1 pietruszka
0,5 pora (100g)
0,5 selera (150g)
1 jajko
kilka suszonych podgrzybków
olej do smażenia i wysmarowania foremki
sól
pieprz



Składniki pozwalają na przygotowanie 700g pasztetu.

Przygotowanie.

1. Soja:

Soję wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zamoczyć na 10-12 godzin, co pozwala skrócić czas późniejszego gotowania. Soja wyraźnie nabierze masy. Najlepiej zacząć przygotowywać soję dzień wcześniej zalewając ją na wieczór.
Następnego dnia soję ponownie przepłukać w zimnej wodzie i gotować pod przykryciem 60 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania osolić.




2. Warzywa smażone:

Por pokroić w plasterki włącznie z zielonymi końcówkami. Są one ostrzejsze w smaku, ale wspaniale komponują się na tle reszty warzyw.
Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na dużym oczku używając tarki ręcznej lub maszynki.




Podsmażyć na oleju najpierw por, a następnie resztę warzyw. Całość smażyć ok. 10 minut, nie przykrywać patelni, żeby pozwolić warzywom odparować. Dodać sól i pieprz według uznania.







 
3. Grzyby:


Kilka suszonych podgrzybków zalać do połowy kubka wrzątkiem i odstawić do naciągnięcia i uzyskania pełnej miękkości (około 20 min.) Grzyby można przed zalaniem pokruszyć lub pokroić.

4. Masa pasztetowa:

Wstępnie wystudzoną soję zmielić w maszynce do mięsa na oczku 3 mm, a na końcu mielenia dodać odrobinę smażonych warzyw w celu wyczyszczenia maszynki i usunięcia resztek soi.
Dodać resztę warzyw, jajko, sparzone grzyby i wymieszać łyżką. Jeżeli masa jest za sucha należy dodać napar pozostały po grzybach.

Doprawić solą i pieprzem według uznania.


5. Pieczenie:

Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę pasztetową i piec 60 minut w temp. 180 st. C.

Pasztet należy przechowywać w lodówce, a w razie potrzeby można mrozić. U mnie nie zdarzyło się, żeby przetrwał dłużej niż tydzień.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...