Translate

3.12.2016

Zupa z dyni i batata z wyciskarki


1,5 kg dyni hokkaido
0,5 kg batata
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 litr bulionu z indyka
3 cm korzenia imbiru

olej do smażenia
sól
pieprz
pestki dyni
płatki migdałów
18% kwaśna gęsta śmietana


bulion

1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g)
1 pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew)
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy


Składniki pozwalają na wykonanie 3 litrów zupy dyniowej.


Przygotowanie.

1. Bulion:
 

Wykonać wg przepisu. Na końcu gotowania odcedzić 1 litr bulionu i przelać do osobnego garnka.

2. Warzywa do wyciśnięcia:
 

Dynię i batat umyć pod bieżącą wodą i obrać ze skóry. Z dyni usunąć pestki za pomocą dużej łyżki.
Pokroić na kawałki z uwzględnieniem otworu wlotowego wyciskarki. Warzywa przecisnąć, a uzyskany sok przelać do bulionu. Miąższu nie wyrzucać.

Cebulę, czosnek i imbir podsmażyć na oleju. Dołożyć wyciśnięty miąższ i smażyć przez ok. 5 minut.



3. Zupa z dyni i batata.

Do garnka z bulionem i wyciśniętym sokiem dodać podsmażone warzywa i zagotować przez 10 minut z przykryciem.
Po tym czasie zupę należy rozdrobnić blenderem na najmniejszych obrotach do momentu otrzymania aksamitnego kremu.

Pestki dyni i płatki migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu przez 5 minut.
Przełożyć krem do głębokich talerzy, udekorować kleksem z kwaśnej 18% gęstej śmietany oraz prażonymi pestkami dyni i migdałami.

Przygotowane przy użyciu wyciskarki warzywa, posiadają o wiele więcej enzymów i składników odżywczych, niż pokrojone w kostkę i podsmażone na patelni. Nie trzeba ich długo gotować w celu uzyskania odpowiedniej miękkości.
Końcowa obróbka termiczna oraz mechaniczne rozdrabnianie blenderem, w pewnym stopniu, pozbawiają potrawę pokarmowo ważnych witamin i składników mineralnych. Jednak mimo tego, wartość odżywcza, smak i aromat kremu dyniowego pozostaje na bardzo wysokim poziomie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...