Translate

11.01.2017

Ciasteczka daktylowe bez cukru

 



250 g daktyli bez pestek
200 g ziaren sezamu
1 szklanka płatków owsianych + panierka
1 banan

cynamon 1 łyżeczka
kardamon 1 łyżeczka
imbir 1 łyżeczka
goździki 5 sztuk


Przygotowanie:

1. Daktyle, sezam i płatki owsiane.

Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia. Ziarna sezamu zmiksować w blenderze na proszek. Sezam pod koniec miksowania zrobi się tłusty i zacznie przywierać do ścianek naczynia. Należy wtedy uważać i odklejać sezam, żeby nie dopuścić do pracy blendera bez obciążenia.
Płatki owsiane zalać ciepłą wodą i pozostawić do naciągnięcia.

2. Masa ciasteczkowa.

Odcedzone z wody daktyle, zmiksowane ziarna sezamu, banana i 1/2 szklanki płatków owsianych, zmiksować blenderem w dużej misce. Jeżeli masa będzie zbyt klejąca, należy dodać suchych płatków owsianych. Przyprawić dodając po łyżeczce: cynamonu, kardamonu, imbiru i roztartych w moździerzu goździków.

3. Formowanie ciastek.

Do miski wsypać płatki owsiane, które będą stanowiły panierkę do ciastek. Za pomocą łyżki stołowej odmierzać ciastka z dużej miski. Panierować w płatkach owsianych i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do formowania okrągłych kształtów może służyć łyżka zamoczona w wodzie.
Tak przygotowane ciasteczka piec w temp. 170 st. C w funkcji termoobiegu przez 20 minut. Po zakończeniu pieczenia wystudzić w piekarniku.


Ciasteczka daktylowe wykonane są bez użycia dodatkowego cukru i tłuszczu zwierzęcego. Smakiem nie odbiegają od innych produktów słodzonych. Wykorzystane do ich przygotowania daktyle zawierają cenne składniki mineralne: żelazo, potas i magnez oraz są źródłem kwasu foliowego oraz witamin B6 i PP. Poza tym zawierają cukry proste glukozę i fruktozę, które w nieznacznym stopniu podnoszą poziom cukru we krwi. W związku z tym polecane są szczególnie diabetykom. Jednak powinniśmy zwracać szczególną uwagę na spożywane ilości cukrów prostych.

Fruktoza - przyjaciel czy wróg? - vitalia.pl

4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest bardzo prosty, a efekt smakowity :)

      Usuń
  2. Przepis nie wygląda na skomplikowany, chyba spróbuje ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam bardzo gorąco do spróbowania.

      Usuń

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...