Translate

13.01.2017

Sałatka szynka parmeńska
z awokado

 


3 plasterki szynki parmeńskiej
1 awokado
kapusta pekińska 200g
papryka 50g

dodatki:

żurawina
kurkuma
suszona pokrzywa

sos:

1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu 10%
4 łyżeczki oliwy z oliwek


Składniki pozwalają na przygotowanie porcji dla 2 osób.


Przygotowanie:

Kapustę pekińską oraz paprykę pokroić w drobne paski. Plasterki szynki parmeńskiej zrolować i pokroić w 1 cm rurki. Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Za pomocą łyżeczki przełożyć miąższ do sałatki, zostawiając w dłoni wydrążoną skórę.

Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce do połączenia składników.

Sałatkę polać sosem oraz udekorować dodatkami: żurawina, kurkuma oraz suszona pokrzywa.


Spróbuj także innych sałatek z awokado:

Sałatka awokado
z siemieniem
Sałatka awokado
z kumkwatem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...