3 plasterki szynki parmeńskiej
1 awokado
kapusta pekińska 200g
papryka 50g
dodatki:
żurawina
kurkuma
suszona pokrzywa
sos:
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu 10%
4 łyżeczki oliwy z oliwek
Składniki pozwalają na przygotowanie porcji dla 2 osób.
Przygotowanie:
Kapustę pekińską oraz paprykę pokroić w drobne paski. Plasterki szynki parmeńskiej zrolować i pokroić w 1 cm rurki. Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Za pomocą łyżeczki przełożyć miąższ do sałatki, zostawiając w dłoni wydrążoną skórę.
Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce do połączenia składników.
Sałatkę polać sosem oraz udekorować dodatkami: żurawina, kurkuma oraz suszona pokrzywa.
Spróbuj także innych sałatek z awokado:
Sałatka awokado z siemieniem |
Sałatka awokado z kumkwatem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.