5.01.2017
Sałatka awokado z siemieniem lnianym
1 awokado
sałata lodowa 200g
papryka 50g
pomidor 100g
dodatki:
siemię lniane
sezam
kurkuma
sos:
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
2 łyżeczki syropu z agawy
1 łyżeczka octu 10%
4 łyżeczki oliwy z oliwek
Zastosowane składniki pozwalają na wykonanie 2 porcji.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa i owoce dobrze umyć pod bieżącą wodą.
Sałatę lodową porwać palcami na mniejsze kawałki (nie kroić). Paprykę pokroić w drobne paski, pomidora w kostkę. Awokado obrać ze skóry, przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. W zależności od owocu awokado, można zamiennie stosować drugi sposób: przekroić owoc na pół, usunąć pestkę, za pomocą łyżeczki przełożyć miąższ do sałatki zostawiając w dłoni wydrążoną skórę. Pierwszy sposób stosuje się do owoców twardych, drugi do miękkich i aksamitnie miękkich.
Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce do połączenia składników. Sałatkę polać sosem oraz posypać dodatkami: siemię lniane, sezam, kurkuma.
Dlaczego warto zainteresować się siemieniem lnianym możecie przeczytać na poradnikzdrowie.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.