Translate

28.12.2016

Soyburgery bez smażenia




200 g soi
50 g tartej bułki + 100 g do panierki
1 jajko
2 ząbki czosnku

sól morska
pieprz

Przygotowanie.

1. Soja:

Soję wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zamoczyć na 10-12 godzin, co pozwala skrócić czas późniejszego gotowania. Soja wyraźnie nabierze masy. Najlepiej zacząć przygotowywać soję dzień wcześniej zalewając ją na wieczór.
Następnego dnia soję ponownie przepłukać w zimnej wodzie i gotować pod przykryciem 60 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania osolić.

2. Masa sojowa z dodatkami:

W maszynce do mięsa na oczku 3 mm zmielić wystudzoną soję. Dodać 50 g tartej bułki, 1 jajo, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić pieprzem i solą. Masa powinna być plastyczna i łatwa w formowaniu. Jeżeli jest za sucha można dolać oleju do smażenia.

3. Pieczenie:

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy sojowej ulepić kulki średnicy 5 cm i obtoczyć w tartej bułce. Ułożyć na blachę, rozpłaszczyć i uformować płaski medalion. Po każdej takiej czynności najlepiej przepłukać ręce zimną wodą. Masa nie klei się wtedy do dłoni. Tak przygotowane soyburgery włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut w temp. 200 st. C w funkcji termoobiegu. 

Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 12 soyburgerów.

2 komentarze:

  1. ostatnio z soi robię tylko mleko... takie kotlety byłyby miłą odmianą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno warto spróbować i ewentualnie włączyć je do stałego repertuaru kulinarnego. Z wegetariańskim pozdrowieniem

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...