10.12.2016
Burak, grejpfrut, gruszka
1 burak (200 g)
1 duży grejpfrut różowy (500 g)
1 duża gruszka gat. konferencja (300 g)
Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 0,5 litra soku.
Przygotowanie:
Owoce dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem grejpfruta, którego wystarczy umyć pod bieżącą wodą.
Buraka pokroić razem ze skórą. Można go oczywiście obrać, ale nie zmienia to specjalnie jego ziemistego smaku. Gruszki pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Grejpfruta obrać ze skóry. Im więcej zostawimy wewnętrznej białej skórki tzw. albedo, sok stanie się bardziej gorzki. Jednak to w niej, znajduje się najwięcej pektyn i kwasu askorbinowego.
Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce.
Wyciskanie soku:
Składniki umieszczać w wyciskarce zaczynając od gruszek, kończąc na burakach. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.
Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.
Smak:
Z tego zestawu otrzymamy zdecydowanie gorzki grejpfrutowy smak. Burak jest praktycznie niewyczuwalny, a dodatek gruszki pozwala na drobne słodkie zakończenie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.