Translate

9.12.2016

Brokuł, marchew




1/2 brokuła (ok. 250g)
0,5 kg marchwi
1 jabłko gat. Ligol
 
dodatkowo:

2 cm korzenia imbiru


Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 0,5 l litra soku.


Przygotowanie:

Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem imbiru, który wystarczy opłukać pod bieżącą wodą.

Brokuł odcedzić dobrze z wody i pokroić na odpowiednie kawałki wraz z łodygą. Jabłko pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Marchew obrać (w ten sposób usuwamy ziemisty smak z soku).

Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce.

Wyciskanie soku:

Składniki umieszczać w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na marchwi. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.

Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.

Smak:

Z takiej kompozycji otrzymamy sok o smaku kalarepy z  wyraźnie wyczuwalną  marchewką. Czeka nas ostre zakończenie, które zawdzięczamy imbirowi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...