Translate

29.12.2016

Szpinak, seler łodygowy, gruszka




szpinak 200g
2 duże gruszki gat. Konferencja
4 gałązki selera łodygowego
1 cytryna

dodatkowo:

1 kg jabłek gat. Ligol

Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku.

Przygotowanie:

Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem cytryny, którą wystarczy opłukać pod bieżącą wodą.

Jabłka i gruszki pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Z selera łodygowego odciąć po 0,5 cm na końcach. Szpinak wyjąć z wody i umieścić od razu w wyciskarce, ponieważ ułatwia to jego wyciskanie.

Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce.


Wyciskanie soku:

Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając i kończąc na jabłkach. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.

Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.


Smak:

Z wyciśniętych składników otrzymujemy gęsty sok o przyjemnym zielonym kolorze. Słodki smak gruszek i jabłek zdecydowanie góruje nad cierpkim, a dla niektórych nieakceptowalnym smakiem selera.


Taka kompozycja przypadnie do gustu wszystkim początkującym z selerem łodygowym, który posiada wiele cennych zalet:
  • usuwa toksyny zawarte w organizmie
  • zawiera antyoksydanty, które hamują działanie wolnych rodników
  • poprawia wygląd skóry i wzmacnia włosy
  • wspomaga procesy spalania tkanki tłuszczowej

Więcej na temat selera: Seler naciowy (łodygowy) - fitday.eu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...