100 g makaronu
pesto z orzechów włoskich
100g łuskanych orzechów włoskich
20g startego twardego sera
10 łyżek oliwy z oliwek
sól morska, pieprz
Przygotowanie.
1.
Pesto orzechowe:
Orzechy
rozdrobnić w blenderze, dodać 10 łyżek oliwy z oliwek oraz starty ser. Sól i pieprz
według uznania. Dobrze wymieszać w celu połączenia składników. W zależności od
upodobań, można dodać więcej startego sera, który zwiąże całą potrawę, a całość
stanie się bardziej tłusta.
2. Por
i makaron.
Por
umyć pod bieżącą wodą, pokroić na 10 cm kawałki, a następnie wzdłuż na
ćwiartki. Wykorzystać zarówno białe, jak i zielone części pora. Makaron gotować
w osolonej wodzie ok. 8-10 minut (w zależności od makaronu). Po 4 minutach
dodać pokrojony por i gotować dalej.
Por z
makaronem odcedzić i połączyć z pesto orzechowym. Podawać posypane startym
serem.
Pesto orzechowe
z porem świetnie spisuje się jako 2-dniowy obiad. Nie traci smaku następnego dnia po przygotowaniu, także można je odgrzewać
(najlepiej w mikrofalówce).
Ostatnio pokochałam pora, a wcześniej jakoś go nie doceniałam. pyszny przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPor po przegotowaniu z makaronem traci na swojej pierwotnej ostrości i smakuje w tym zestawie bardzo delikatnie.