1 kg białego półtłustego lub tłustego sera
1 litr 2% mleka
50 g masła
1 żółtko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
czarnuszka
sól morska
Przygotowanie.
1. Ser z mlekiem.
W dużym garnku rozdrobnić biały ser za pomocą widelca. Dodać 1 litr mleka i zagotować. Po ok. 5-10 minutach (w zależności od zawartości tłuszczu) ser powinien się zważyć, a resztę garnka powinna wypełnić serwatka. Ser odcedzić i pozostawić na sitku. Resztki serwatki usnąć poprzez wyciskanie sera za pomocą dużej łyżki.
2. Smażenie.
Na patelni rozpuścić 50 g masła. Przełożyć ser z sitka, dodać 2 łyżeczki soli i rozprowadzić po patelni ciągle mieszając.
Na patelni rozpuścić 50 g masła. Przełożyć ser z sitka, dodać 2 łyżeczki soli i rozprowadzić po patelni ciągle mieszając.
Po 5 minutach ser powinien zmienić konsystencję i zrobić się bardzo plastyczny. Dodać żółtko i szybko rozprowadzić w masie serowej.
Doprawić 2 łyżeczkami czarnuszki.
Na końcu dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Masa serowa wyraźnie urośnie i zrobi się puszysta. Wymieszać energicznie i przełożyć całość do plastikowego pojemnika. Schłodzić do temperatury pokojowej, a następnie przechowywać w lodówce.
Żółty ser w domowym wydaniu zachowuje świeżość do 2 tygodni. W zależności od gatunku białego sera, producenta i zawartości tłuszczu otrzymamy ser o różnej twardości i smaku. Do wykonania tego sera nie jest używana podpuszczka zwierzęca. Polecam sprawdzone, białe sery z Czarnkowa, Piątnicy i Jana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.