2.02.2017
Karmelowy żółty ser z papryką
1 kg białego półtłustego lub tłustego sera
1 litr 3% mleka
50 g masła
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sproszkowana słodka papryka
sól morska
Przygotowanie.
1. Ser z mlekiem.
W dużym garnku rozdrobnić biały ser za pomocą widelca. Dodać 1 litr mleka i zagotować. Po ok. 5-10 minutach (w zależności od zawartości tłuszczu) ser powinien się zważyć, a resztę garnka powinna wypełnić serwatka. Ser odcedzić i pozostawić na sitku. Resztki serwatki usnąć poprzez wyciskanie sera za pomocą dużej łyżki.
2. Smażenie.
Na patelni rozpuścić 50 g masła. Przełożyć ser z sitka, dodać 2 łyżeczki soli i rozprowadzić po patelni ciągle mieszając. Po 5 minutach ser powinien zmienić konsystencję i zrobić się bardzo plastyczny. Doprawić 2 łyżeczkami czerwonej papryki. Na końcu dodać 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Masa serowa urośnie i zrobi się bardziej puszysta. Wymieszać energicznie i przełożyć całość do plastikowego pojemnika. Schłodzić do temperatury pokojowej, przechowywać w lodówce.
Karmelowy żółty ser z papryką nie jest wcale słodki jak może sugerować nazwa, która pochodzi od jego specyficznego koloru. W zależności od gatunku białego sera, producenta i zawartości tłuszczu ser może mieć różną twardość i smak. Do wykonania tego sera nie jest używana podpuszczka zwierzęca ani jajka. Polecam sprawdzone, białe sery z Czarnkowa, Piątnicy i Jana. Ser zachowuje świeżość do 2 tygodni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.