Translate

9.01.2017

Pasztet zielona soczewica
z porem


200 g zielonej soczewicy
1 por (200g)

1 marchewka (100g)
1 pietruszka (100g)
0,5 selera (100g)
1 jajko

olej do smażenia i wysmarowania foremki (3 ziarna)
sól morska
pieprz



Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 800g pasztetu.


Przygotowanie.

1. Soczewica:

Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie i gotować pod przykryciem 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania osolić.


2. Por i reszta warzyw:

Por pokroić w plasterki włącznie z zielonymi końcówkami. Są one ostrzejsze w smaku, ale to właśnie im zawdzięczamy wyraźny końcowy smak. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i zetrzeć w maszynce do warzyw na grubym oczku.


3. Smażenie:

Por smażyć ok. 5 minut z dodatkiem oleju do smażenia (3 ziarna), nie przykrywać patelni, żeby pozwolić mu odparować. Po tym czasie przełożyć do osobnej miski.
Resztę przetartych warzyw smażyć przez około 10 minut w tej samej patelni, już bez dodatku oleju.


4. Masa pasztetowa:

W maszynce do mięsa na oczku 3 mm zmielić wystudzoną soczewicę, następnie usmażoną marchewkę, pietruszkę oraz seler.
Do zmielonych warzyw dodać smażony por, 1 jajko i dobrze wymieszać. Jeżeli masa jest za sucha można dolać oleju do smażenia. Może to być ilość nawet do pół szklanki, ponieważ olej dodaje pieczystego smaku w pasztetach warzywnych, przez co zbliża je w smaku do pasztetów mięsnych. Jeżeli konsystencja pasztetu nas zadowala, pozostaje doprawić solą morską i pieprzem według uznania.


5. Pieczenie:

Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę pasztetową i piec 45 minut w temp. 180 st. C w funkcji termoobiegu. 

Pasztet należy przechowywać w lodówce, a w razie potrzeby można mrozić.

Zielona soczewica  przejmuje smaki innych składników, przez co jest wspaniałym nośnikiem dla każdej kompozycji ulubionych warzyw. Za jej pomocą można z powodzeniem zastąpić wszystkie mięsne dodatki w pasztetach.

Polecam spróbować także inne pasztety z porem:

Pasztet sojowy z porem i tymiankiem

http://pij-soki-wyciskane.blogspot.com/2016/12/pasztet-sojowy-z-porem-i-tymiankiem.html




2 komentarze:

  1. uwielbiam pasztety na roślinach strączkowych, pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To bardzo miło słyszeć. Dziękuję :) i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...