10.01.2017
Kluski Shreka
250 g świeżych liści szpinaku
2 ząbki czosnku
1 jajko
200 g mąki żytniej (typ 2000)
200 g mąki pszennej (typ 650)
sól morska
pieprz
Składniki pozwalają na wykonanie 4 porcji obiadowych.
Przygotowanie.
1. Szpinak:
Szpinak dobrze opłukać pod zimną bieżącą wodą i pozostawić na sitku do odcieknięcia.
Do blendera lub wysokiego naczynia dodać 1 jajko, 2 ząbki czosnku oraz łyżeczkę soli morskiej i pieprz do smaku. Miksować dodając partiami liście szpinaku. Na początku będzie to sprawiać trochę problemu, jednak później w miarę zwiększania ilości masy szpinakowej będzie łatwiej.
2. Masa kluskowa:
Do zmiksowanego szpinaku dodać po 200 g mąki pszennej i żytniej. Dobrze wymieszać za pomocą łyżki stołowej.
3. Gotowanie:
W dużym garnku zagotować 3 litry wody i osolić 1 łyżeczką soli morskiej. Za pomocą łyżki stołowej nakładać kluski na powierzchnię wrzącej wody. Gotować 10-15 minut lub do całkowitego wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Kluski podajemy okraszone smażoną cebulą w towarzystwie białej kiszonej kapusty na ciepło.
Kluski Shreka sprawdzają się idealnie jako bardzo syte i odżywcze danie dla dzieci. Nawet najwięksi przeciwnicy szpinaku, dają się skusić ich intensywnej zieleni. Apetyt powinna wzmagać historia o Shreku, który: "sam przecież bardzo często jada takie kluski na obiad...". Niestety działa ona w ograniczonym zakresie i tylko do pewnego wieku. Najwięcej jednak zależy od nawyków i kultury żywienia w każdym domu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.