2 banany
1 duży grejpfrut różowy (500 g)
2 jabłka gat. Ligol (500 g)
Ilość owoców pozwoli przygotować ok. 0,5 litra soku.
Przygotowanie:
Jabłka dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem bananów i grejpfruta, które wystarczy umyć pod bieżącą wodą.
Grejpfruta obrać ze skóry. Im więcej zostawimy wewnętrznej białej skórki tzw. albedo, sok stanie się bardziej gorzki. Banany obrać ze skóry, nie kroić. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek.
Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce.
Wyciskanie soku:
Składniki umieszczać w wyciskarce zaczynając od bananów, kończąc na jabłkach. Banan nie zawiera za wiele soku, także należy zebrać wyciśnięty owoc z pojemnika na miąższ, dodać do pojemnika na sok i kontynuować wyciskanie kolejnych owoców. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.
Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.
Smak:
Z tego zestawu otrzymamy żółty, bananowo słodki smak z lekko gorzką nutą na zakończenie. Taka kompozycja powinna zachęcać najmniejszych amatorów soków wyciskanych do polubienia grejpfrutowego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.