200 g zielonej soczewicy
50 g suszonych pomidorów
0,5 litra bulionu
1 ząbek czosnku
sól morska
pieprz
Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 500 g pasty.
Przygotowanie.
1. Soczewica:
Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie i gotować w bulionie pod przykryciem 20 minut. Kiedy soczewica wchłonie cały bulion można dodać gorącej wody.
2. Pasta:
Soczewicę odcedzić z wody. Dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz ząbek czosnku. Za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Jeżeli pasta będzie za sucha można dodać olej np. 3 ziarna, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą morską i pieprzem według uznania.
Zielona soczewica sprawdza się wspaniale także w pasztetach:
Pasztet zielona soczewica z porem

Bardzo pyszna pasta. Moja ulubiona soczewica :)
OdpowiedzUsuń