Translate

26.01.2017

Pasta z zielonej soczewicy
i suszonych pomidorów



200 g zielonej soczewicy
50 g suszonych pomidorów
0,5 litra bulionu
1 ząbek czosnku

sól morska
pieprz


Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 500 g pasty.


Przygotowanie.


1. Soczewica:

Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie i gotować w bulionie pod przykryciem 20 minut. Kiedy soczewica wchłonie cały bulion można dodać gorącej wody.

2. Pasta:

Soczewicę odcedzić z wody. Dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz ząbek czosnku. Za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Jeżeli pasta będzie za sucha można dodać olej np. 3 ziarna, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą morską i pieprzem według uznania.


Zielona soczewica sprawdza się wspaniale także w pasztetach:


Pasztet zielona soczewica z porem

http://pij-soki-wyciskane.blogspot.com/2017/01/pasztet-zielona-soczewica.html

1 komentarz:

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...