Translate

28.01.2017

Dynia piżmowa nadziewana
kapustą kwaszoną



1,5 kg dyni piżmowej
200 g kapusty
kwaszonej
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka (ok. 100 g)
200 g sera mozzarella

olej do smażenia
sól morska
pieprz
bazylia


Składniki pozwalają na wykonanie 4 dużych porcji obiadowych.


Przygotowanie.

1. Dynia piżmowa:


Dynię umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Naciąć za pomocą noża do pizzy, uważając, żeby nie przeciąć skóry. Polać z wierzchu olejem do smażenia oraz doprawić solą morską i pieprzem.

Wstawić na 45 minut do piekarnika nastawionego na 180 st. C. Piec w funkcji dolna grzałka.

 


2. Reszta warzyw:

Pierwszą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać kapustę kwaszoną i 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku i krótko smażyć.
Drugą cebulę pokroić w piórka, marchewkę zetrzeć na grubym oczku. Dołożyć do reszty warzyw. Dusić pod przykryciem 10 minut.

3. Drążenie talerzy:

Z obu połówek upieczonej dyni wydrążyć miąższ za pomocą łyżki stołowej lub nabieraka do lodów, uważając, żeby nie przebić skóry. Lepiej jest zostawić 0,5 cm miąższu na ściance, niż zrobić dziurę na wylot. Dołożyć dynię do reszty warzyw na patelni. Smażyć ok. 15 minut dobrze mieszając. Kiedy wszystkie warzywa będą jednakowo miękkie nakładać farsz do wydrążonych talerzy.

4. Zapiekanie:

Mozzarellę pokroić w kostkę. Układać w wydrążonej dyni na zmianę z farszem. Na zakończenie posypać bazylią. Zapiekać w piekarniku przez 20 min. w temp. 180 st. C w funkcji termoobiegu.

W takim zestawieniu dynia piżmowa traci swój naturalnie mdły smak. Kwaśna kapusta nadaje jej wyrazistego charakteru, a mozzarella wspaniale dopełnia kompozycji i zamyka danie.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...