29.01.2017
Smoothie z wyciskarki:
czarna porzeczka, banan, mango
400 g mrożonej czarnej porzeczki
3 banany
1 mango
dodatkowo
4 jabłka gat. Champion (500 g)
Ilość owoców pozwoli przygotować 1 litr koktajlu.
Przygotowanie:
Jabłka dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Banany obrać ze skóry, nie kroić. Mango umyć, obrać ze skóry i pokroić. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Mrożona czarna porzeczka nie wymaga przygotowania, ponieważ będziemy wyciskać z niej sorbet.
Wyciskanie owoców:
W pierwszym kroku przeciskamy mrożoną czarną porzeczkę i banany oraz mango do pojemnika na miąższ. Do pojemnika na sok wyciskamy jabłka. Całość łączymy i mieszamy.
Po wyciśnięciu soku należy przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.
Koktajl należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.
Smak:
Bez wahania możemy powiedzieć, że tym sposobem, za pomocą wyciskarki, zrobiliśmy smoothie. W końcu oprócz soku, zawiera również cały miąższ z czarnych porzeczek, bananów i mango. A za sprawą mrożonych porzeczek jest odpowiednio schłodzony. W smaku wyczuwalna jest mieszanka egzotycznych aromatów z górującym żywicznym mango oraz z kwaśnym porzeczkowym zakończeniem. Taka kompozycja z pewnością przypomni nam o upalnych letnich dniach w środku zimy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.