Translate

29.01.2017

Smoothie z wyciskarki:
czarna porzeczka, banan, mango



400 g mrożonej czarnej porzeczki
3 banany
1 mango


dodatkowo

4 jabłka gat. Champion (500 g)



Ilość owoców pozwoli przygotować 1 litr koktajlu.


Przygotowanie:

Jabłka dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Banany obrać ze skóry, nie kroić. Mango umyć, obrać ze skóry i pokroić. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Mrożona czarna porzeczka nie wymaga przygotowania, ponieważ będziemy wyciskać z niej sorbet.

Wyciskanie owoców:

W pierwszym kroku przeciskamy mrożoną czarną porzeczkę i banany oraz mango do pojemnika na miąższ. Do pojemnika na sok wyciskamy jabłka. Całość łączymy i mieszamy.
Po wyciśnięciu soku należy przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.

Koktajl należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.

Smak:

Bez wahania możemy powiedzieć, że tym sposobem, za pomocą wyciskarki, zrobiliśmy smoothie. W końcu oprócz soku, zawiera również cały miąższ z czarnych porzeczek, bananów i mango. A za sprawą mrożonych porzeczek jest odpowiednio schłodzony. W smaku wyczuwalna jest mieszanka egzotycznych aromatów z górującym żywicznym mango oraz z kwaśnym porzeczkowym zakończeniem. Taka kompozycja z pewnością przypomni nam o upalnych letnich dniach w środku zimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...