200 g czerwonej soczewicy
2 łyżki suszonej pokrzywy
50 g zielonych oliwek
0,5 litra bulionu
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz
Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 500 g pasty.
Przygotowanie.
1. Czerwona soczewica:
Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie i gotować w bulionie pod przykryciem przez 15 minut. Kiedy soczewica wchłonie cały bulion można dodać gorącej wody. Dosolić do smaku pod koniec gotowania.
2. Pasta:
Soczewicę odcedzić z wody. Dodać zielone oliwki oraz 2 ząbki czosnku. Za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać suszoną pokrzywę oraz doprawić solą morską i pieprzem według uznania.
Spróbuj także inne pasty z soczewicy:
Pasta z zielonej soczewicy
i suszonych pomidorów

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.