Translate

1.02.2017

Sulforafan: jarmuż, cytryna, jabłko




4 jabłka gat. Ligol (ok. 1kg)
6 dużych liści zielonego jarmużu
1 cytryna



Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 0,5 litra soku.


Przygotowanie:

Jabłka dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem cytryny, którą wystarczy porządnie umyć pod bieżącą wodą.

Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Cytrynę obrać ze skóry i pokroić. Liście jarmużu wyjąć z wody i umieścić od razu w wyciskarce, ponieważ ułatwia to ich wyciskanie.

Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce.


Wyciskanie soku:

Wyciskanie należy zacząć od jabłek. Następnie dodawać na zmianę jarmuż, jabłka i cytrynę. Jarmuż może sprawić problemy niektórym wyciskarkom, ale jest go stosunkowo niewiele.  Wyciskanie zakończyć jabłkami. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.

Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.


Smak:

Z takiego prostego zestawu otrzymamy sok o intensywnym zielonym kolorze. W smaku wyczuwalne jest w przewadze jabłko, a lekki kapuściany akcent jarmużu, zanika w połączeniu z cytryną.


Warto spróbować tej kompozycji, ponieważ jarmuż zawiera sporo silnych antyoksydantów (sulforafan) i ma właściwości przeciwzapalne. Więcej o zaletach jarmużu możecie przeczytać w artykule JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze.


źródło:

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...