Translate

28.10.2017

Wytrawnie:
Nać selera korzeniowego i melon





6 dużych liści naciowych selera korzeniowego wraz z łodygami
3 cm plaster melona
1 grejpfrut
2 duże jabłka (ok. 0,5 kg)

1 cm świeżego imbiru


Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku.



Przygotowanie:

Jabłka i nać selera korzeniowego dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Grejpfrut i melon porządnie umyć pod bieżącą wodą.

Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Grejpfrut obrać ze skóry i pokroić. Nać selera korzeniowego wyjąć z wody i umieścić od razu w wyciskarce, ponieważ ułatwia to ich wyciskanie.

Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce.


Wyciskanie soku:

Wyciskanie należy zacząć od jabłek. Następnie dodawać na zmianę nać selera, jabłka i grejpfrut. Nać selera może sprawić problemy niektórym wyciskarkom, ale jest jej stosunkowo niewiele. Wyciskanie zakończyć jabłkami. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.

Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.


Smak:

Z takiego prostego zestawu otrzymamy sok o intensywnym zielonym kolorze. W smaku wyczuwalny jest zdecydowanie wytrawny seler i gorzki grejpfrut. Melon z jabłkiem tylko nieznacznie dosładzają tę kompozycję. Smak tylko dla odważnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...