Translate

28.06.2017

Zdrowy likopen:
Papaja i grejpfrut




1/2 owocu papaja
1 biały grejpfrut
2 jabłka
1 gałązka selera łodygowego



Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku.



Przygotowanie:

Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem owocu papaja i grejpfruta, które należy pozbawić skóry.

Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki.  Papaję oczyścić z nasion i pokroić w słupki.

Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce.


Wyciskanie soku:

Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając od owocu papaja, kończąc na jabłkach. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.

Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.


Smak:

Z wyciśniętych składników otrzymujemy żółty gęsty sok, który jest zdecydowanie gorzki z miękkim mącznym zakończeniem. Zawarty w owocach papaja likopen usuwa wolne rodniki, co skutecznie zmniejsza ryzyko choroby na raka prostaty. Ten sam likopen, chroni nasz układ krążenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału, bądź wylewu.

1 komentarz:

  1. UUU papaja troszku u nas przydrogawa. Ja na razie korzystałam z tych przepisów https://wyciskary.pl/przepisy-na-soki-z-wyciskarki/ proste, łatwe i bez egzotyki ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...