5.02.2017
Tumeron: Kurkuma, burak, ananas
4 cm świeżego korzenia kurkumy
1 burak
1 plaster ananasa (ok. 2 cm)
2 jabłka gat. Ligol
Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować 0,5 litra soku.
Przygotowanie:
Owoce dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem ananasa, którego wystarczy porządnie umyć pod bieżącą wodą.
Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Buraka pokroić razem ze skórą. Można go oczywiście obrać, ale nie zmienia to specjalnie jego ziemistego smaku. Plaster ananasa pozbawić skóry. Kurkumy nie obierać.
Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce.
Wyciskanie soku:
Składniki umieszczać w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na burakach. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.
Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.
Smak:
Z takiej kompozycji otrzymamy sok o intensywnej czerwonej barwie z lekko pomarańczową pianką. W smaku dominuje ananas i słodkie jabłko. Na zakończenie czeka nas ciekawy, żywiczny smak kurkumy. W polskich sklepach stosunkowo trudno jest kupić świeży korzeń kurkumy, ale możemy go z powodzeniem zastąpić sproszkowaną wersją.
Kurkuma jest silnym antyoksydantem, zawiera w sobie kurkuminę oraz tumeron, które odgrywają niebagatelną rolę w utrzymaniu kondycji naszego organizmu. Szczególnie tumeron zasługuje na uwagę, ponieważ powoduje namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu. Więcej o kurkumie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.