9.02.2017
Jarmuż z tuńczykiem
Prosty i szybki w wykonaniu przepis z wykorzystaniem zielonego i czerwonego jarmużu.
4 liście zielonego jarmużu
4 liście czerwonego jarmużu
300 g makaronu z mąki pełnoziarnistej
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 puszki tuńczyka w oleju (2x180g)
20 g startego twardego sera
oliwa z oliwek
sól morska
pieprz
Składniki pozwalają na wykonanie 2 dużych porcji obiadowych.
Przygotowanie.
1. Jarmuż.
Liście jarmużu umyć pod bieżącą wodą i pokroić na ok. 2 cm paski. Całość zalać wrzątkiem na 5 minut. Odcedzić i zostawić na sitku do odcieknięcia.
2. Smażenie.
Na patelni z odrobiną oliwy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, krótko przesmażyć. Dodać zblanszowane liście jarmużu, a następnie tuńczyka wraz z olejem. Dusić pod przykryciem 10 minut. Doprawić do smaku solą morską i pieprzem.
3. Danie.
W osobnym garnku ugotować makaron w wodzie z dodatkiem kilku kropel oliwy i 1 łyżeczką soli.
Jarmuż z tuńczykiem podawać na makaronie posypany startym serem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.