Translate

09.02.2017

Jarmuż z tuńczykiem




Prosty i szybki w wykonaniu przepis z wykorzystaniem zielonego i czerwonego jarmużu.

4 liście zielonego jarmużu
4 liście czerwonego jarmużu
300 g makaronu z mąki pełnoziarnistej
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 puszki tuńczyka w oleju (2x180g)
20 g startego twardego sera

oliwa z oliwek
sól morska
pieprz


Składniki pozwalają na wykonanie 2 dużych porcji obiadowych.



Przygotowanie.


1. Jarmuż.


Liście jarmużu umyć pod bieżącą wodą i pokroić na ok. 2 cm paski. Całość zalać wrzątkiem na 5 minut. Odcedzić i zostawić na sitku do odcieknięcia.

2. Smażenie.

Na patelni z odrobiną oliwy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, krótko przesmażyć. Dodać zblanszowane liście jarmużu, a następnie tuńczyka wraz z olejem. Dusić pod przykryciem 10 minut. Doprawić do smaku solą morską i pieprzem.

3. Danie.

W osobnym garnku ugotować makaron w wodzie z dodatkiem kilku kropel oliwy i 1 łyżeczką soli.
Jarmuż z tuńczykiem podawać na makaronie posypany startym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...