1 biszkopt o średnicy 25 cm
1 litr 30% słodkiej śmietany
400 g mrożonych truskawek
2 galaretki (żółta i czerwona)
150 g cukru trzcinowego
5 łyżeczek żelatyny
dodatkowo:
2 opakowania biszkoptów "kocie języczki"
100 g borówki amerykańskiej
1 herbata truskawkowa (może być dowolna owocowa)
Biszkopt:
Biszkopt pochodzi z przepisu Biszkopt idealny. Został sprawdzony przeze mnie już kilka razy. Działa w 100%, jednak należy pamiętać o końcowym połączeniu mąki z masą za pomocą łyżki, bardzo delikatnie mieszając. Tak przygotowany biszkopt należy przeciąć na 3 części.
Warstwy tortu:
1. Żelatyna, czyli czynnik wiążący
Rozpuścić 5 łyżeczek żelatyny w 0,5 kubka świeżo ugotowanej wody. Wymieszać do uzyskania całkowitego rozpuszczenia. Żelatyna podczas pracy będzie tężała, ale można ją podgrzewać po 5 sekund w mikrofalówce, delikatnie rozpuszczając. Należy przy tym uważać, żeby jej nie przegrzać, ponieważ straci swoje właściwości żelujące.
2. Warstwa galaretkowa
Dzień wcześniej zrobić dwie kolorowe galaretki: żółtą (cytrynową) i czerwoną (truskawkową). Po schłodzeniu pociąć na kostkę 5x5 mm i zmieszać łyżką.
3. Warstwa truskawkowa
Za pomocą wyciskarki lub blendera zrobić sorbet z 400g mrożonych truskawek i dosłodzić go 50 g cukru trzcinowego.
4. Bita śmietana
W dużej misce ubić 1 litr śmietany kremówki z 100 g cukru trzcinowego.
Do 1/2 ilości bitej śmietany dodać 1/2 ilości rozpuszczonej żelatyny i wymieszać łyżką. Przełożyć do dwóch osobnych misek. W jednej połączyć z pokrojonymi galaretkami. W drugiej z sorbetem truskawkowym. Zmieszać łyżką, nie używając już miksera, żeby nie doprowadzić do zważenia śmietany.
Resztę śmietany pozostawić do wykonania górnej warstwy oraz dekoracji tortu.
Wykonanie tortu:
Zaparzyć herbatę owocową w 0,5 szklanki wody.
Biszkopt przeciąć na 3 części. Każdą część biszkoptu skropić przygotowaną herbatą owocową.
Tort przekładać na obrotowym talerzu, wykonując kolejne warstwy. Talerz wyłożyć 4 pasami z papieru do pieczenia po obwodzie. Zabieg ten zwiększa komfort pracy i pozwala zachować czystość po wykonaniu toru. Po stężeniu tortu i dekoracji, papier usnąć.
Wykorzystać masę, która wypływa podczas wykonywania warstwy truskawkowej do wysmarowania brzegu tortu. Będzie to baza do przyklejenia kocich języczków. Wstawić do lodówki na 30 minut do stężenia.
Do pozostałej ilości bitej śmietany dodać resztę rozpuszczonej żelatyny. Dobrze wymieszać łyżką. Na brzegu tortu naklejać pionowo kocie języczki. Rozprowadzić nożem ostatnią, górną warstwę tortu. Pozostawić odrobinę masy do udekorowania tortu.
Dekorować w dowolny sposób owocami oraz pozostałą bitą śmietaną za pomocą szprycy cukierniczej.
1. Żelatyna, czyli czynnik wiążący
Rozpuścić 5 łyżeczek żelatyny w 0,5 kubka świeżo ugotowanej wody. Wymieszać do uzyskania całkowitego rozpuszczenia. Żelatyna podczas pracy będzie tężała, ale można ją podgrzewać po 5 sekund w mikrofalówce, delikatnie rozpuszczając. Należy przy tym uważać, żeby jej nie przegrzać, ponieważ straci swoje właściwości żelujące.
2. Warstwa galaretkowa
Dzień wcześniej zrobić dwie kolorowe galaretki: żółtą (cytrynową) i czerwoną (truskawkową). Po schłodzeniu pociąć na kostkę 5x5 mm i zmieszać łyżką.
3. Warstwa truskawkowa
Za pomocą wyciskarki lub blendera zrobić sorbet z 400g mrożonych truskawek i dosłodzić go 50 g cukru trzcinowego.
4. Bita śmietana
W dużej misce ubić 1 litr śmietany kremówki z 100 g cukru trzcinowego.
Do 1/2 ilości bitej śmietany dodać 1/2 ilości rozpuszczonej żelatyny i wymieszać łyżką. Przełożyć do dwóch osobnych misek. W jednej połączyć z pokrojonymi galaretkami. W drugiej z sorbetem truskawkowym. Zmieszać łyżką, nie używając już miksera, żeby nie doprowadzić do zważenia śmietany.
Resztę śmietany pozostawić do wykonania górnej warstwy oraz dekoracji tortu.
Wykonanie tortu:
Zaparzyć herbatę owocową w 0,5 szklanki wody.
Biszkopt przeciąć na 3 części. Każdą część biszkoptu skropić przygotowaną herbatą owocową.
Tort przekładać na obrotowym talerzu, wykonując kolejne warstwy. Talerz wyłożyć 4 pasami z papieru do pieczenia po obwodzie. Zabieg ten zwiększa komfort pracy i pozwala zachować czystość po wykonaniu toru. Po stężeniu tortu i dekoracji, papier usnąć.
Wykorzystać masę, która wypływa podczas wykonywania warstwy truskawkowej do wysmarowania brzegu tortu. Będzie to baza do przyklejenia kocich języczków. Wstawić do lodówki na 30 minut do stężenia.
Do pozostałej ilości bitej śmietany dodać resztę rozpuszczonej żelatyny. Dobrze wymieszać łyżką. Na brzegu tortu naklejać pionowo kocie języczki. Rozprowadzić nożem ostatnią, górną warstwę tortu. Pozostawić odrobinę masy do udekorowania tortu.
Dekorować w dowolny sposób owocami oraz pozostałą bitą śmietaną za pomocą szprycy cukierniczej.
Przygotowanie tortu zajmuje co najmniej 2 dni. Pierwszego dnia należy przygotować biszkopt oraz galaretki. Drugiego dnia zrealizować resztę czynności. Tort można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.