Translate

2.12.2016

Jabłko, marchew, limonka





1 kg marchwi
1 kg jabłek gat. Ligol
1 limonka

dodatkowo:

1 kiwi
1 gałązka selera łodygowego
2 cm korzenia imbiru

Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku.


Przygotowanie:

Owoce dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem limonki i imbiru, które wystarczy opłukać pod bieżącą wodą.

Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Marchew obrać (w ten sposób usuwamy ziemisty smak z soku). Limonkę obrać ze skóry. Z kiwi odciąć miejsce po ogonku i zostawić ze skórą. Z selera łodygowego odciąć po 0,5 cm na końcach. 

Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce.

Wyciskanie soku:

Składniki umieszczać w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na marchwi. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.

Podczas wyciskania selera łodygowego należy zamiennie wyciskać go z innymi owocami lub warzywami. Włókna znajdujące się w łodygach mają tendencję do zapychania wyciskarki.

Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.

Smak:

Z takiej kompozycji otrzymamy marchewkowo-jabłkowy smak z kwaśnym akcentem i ostrym zakończeniem, które zawdzięczamy imbirowi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...