22.01.2017
Paluchy z kapustą kwaszoną
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
20 g drożdży
20 g masła
1 żółtko
nadzienie z kapusty kwaszonej
0,5 kg kapusty kwaszonej
1 cebula
olej do smażenia
dodatkowo
sól morska
pieprz
cukier
kminek
1 białko
Składniki pozwalają na wykonanie ok. 12 paluchów.
Przygotowanie.
1. Zaczyn i ciasto.
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru i szczyptą soli. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, żółtko, 1/2 łyżeczki soli oraz rozpuszczone masło. Ciasto wyrobić ręcznie i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1h.
2. Kapusta kwaszona.
Kapustę kwaszoną pokroić na 5 cm kawałki. Na patelni z odrobiną oleju zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać kwaszoną kapustę i przesmażyć ok. 5-10 minut.
3. Paluchy - zawijanie i pieczenie.
Ciasto rozwałkować podsypując mąką. Z ciasta o grubości 4-5 mm, wyciąć za pomocą noża, prostokątne kawałki 10x15 cm lub krążki o średnicy 15 cm. Osobiście polecam krążki, ponieważ wychodzą z nich bardzo apetyczne, pękate paluchy. Nadziewać przygotowaną wcześniej kapustą i zwijać pozostawiając na końcu miejsce na sklejenie.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Paluchy układać z odstępem, ponieważ urosną podczas pieczenia. Białko rozrobić 1:1 z zimną wodą i posmarować paluchy z wierzchu. Udekorować kminkiem.
Piec 20 minut w temperaturze 170 st. C w funkcji termoobiegu do zarumienienia.
Paluchy z kapusty kwaszonej idealnie pasują do barszczu z czerwonych buraków lub jako samodzielna przekąska na drugie śniadanie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszne :)
OdpowiedzUsuń