23.01.2017
Dietetyczne buraki z imbirem
1 kg buraków
1 cebula
2 cm korzenia imbiru
ocet 10%
cukier
olej do smażenia
sól morska
pieprz
Składniki pozwalają na wykonanie 600-700g buraków.
Przygotowanie.
1. Buraki.
Buraki umyć pod bieżącą wodą i odkroić po 1 cm na obu końcach (od strony liści i ogonka).
Zalać całkowicie wodą w dużym garnku i gotować pod przykryciem przez 1h z dodatkiem 1 łyżki 10% octu, 1 łyżeczki cukru oraz soli morskiej. W razie potrzeby należy uzupełniać wodę, ponieważ buraki nie mogą wystawać ponad powierzchnię.
Po ugotowaniu buraki obrać ze skóry i przetrzeć w maszynce do warzyw na grubym oczku.
2. Zasmażanie.
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni z odrobiną oleju (3 ziarna). Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę imbir oraz przetarte buraki. Smażyć ok. 15 minut ciągle mieszając. W razie potrzeby można dodać wywar z buraków. Doprawić solą morską i pieprzem.
Przygotowane w ten sposób buraki nie zawierają masła oraz mąki. W smaku niewiele różnią się od tradycyjnych buraków na zasmażce, a są zdecydowanie mniej kaloryczne. Całkiem nowego charakteru dodaje burakom imbir.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
takie zasmażane i z imbirem muszą smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńSą naturalnie ostre, ale inaczej niż w towarzystwie chrzanu
Usuń