Translate

05.01.2017

Sałatka awokado z siemieniem lnianym




1 awokado
sałata lodowa 200g
papryka 50g
pomidor 100g

dodatki:
 

siemię lniane
sezam
kurkuma

sos:

1 łyżeczka musztardy sarepskiej
2 łyżeczki syropu z agawy
1 łyżeczka octu 10%
4 łyżeczki oliwy z oliwek


Zastosowane składniki pozwalają na wykonanie 2 porcji.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa i owoce dobrze umyć pod bieżącą wodą.

Sałatę lodową porwać palcami na mniejsze kawałki (nie kroić). Paprykę pokroić w drobne paski, pomidora w kostkę. Awokado obrać ze skóry, przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. W zależności od owocu awokado, można zamiennie stosować drugi sposób: przekroić owoc na pół, usunąć pestkę, za pomocą łyżeczki przełożyć miąższ do sałatki zostawiając w dłoni wydrążoną skórę. Pierwszy sposób stosuje się do owoców twardych, drugi do miękkich i aksamitnie miękkich.

Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce do połączenia składników. Sałatkę polać sosem oraz posypać dodatkami: siemię lniane, sezam, kurkuma.

Dlaczego warto zainteresować się siemieniem lnianym możecie przeczytać na poradnikzdrowie.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

polecane przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...