20.06.2017
Sorbet truskawkowo ananasowy
300 g świeżych truskawek
150 g świeżego ananasa
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
1. Owoce.
Truskawki dobrze umyć pod bieżącą wodą, usunąć szypułki i pokroić na połówki. Odkroić 2 cm plaster świeżego ananasa, oddzielić skórę i pokroić na kostki. Owoce przełożyć do jednego woreczka i mrozić przez 24h.
2. Wyciskanie sorbetu.
Zamrożone owoce przeciskać przez wkładkę homogenizującą w wyciskarce poziomej. Przy użyciu wyciskarki pionowej wystarczy zebrać całą przeciśniętą masę z wylotu na miąższ, ponieważ w tym stanie owoce nie puszczają praktycznie soku.
Uwaga: Przeciskać należy powoli, nie wkładając za dużo owoców, żeby nie zniszczyć ślimaka wytłaczającego.
Na końcu dodać 2 łyżki miodu i dobrze wymieszać.
Sorbet można przełożyć do plastikowych pojemników i przechowywać w zamrażarce.
3. Podanie i dekoracja.
Podawać w sposób dowolny: w wafelkach, kruchych foremkach lub w formie deseru.
W smaku sorbet jest wyśmienity, bardzo aksamitny i strasznie lodowaty: idealny na upalne dni. Jednak przed podaniem dzieciom, należy pozostawić sorbet do lekkiego rozmrożenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.