Translate

16.01.2017

Skuteczny detoks:
Burak, seler, pomarańcza

 



1 burak 400g
1 pomarańcza
2 gałązki selera łodygowego

dodatkowo:

4 jabłka gat. Ligol



Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku.

Przygotowanie:

Owoce dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem pomarańczy, którą wystarczy porządnie umyć pod bieżącą wodą.
Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Buraka pokroić razem ze skórą. Można go oczywiście obrać, ale nie zmienia to specjalnie jego ziemistego smaku. Pomarańczę obrać ze skóry. Z selera łodygowego usunąć pożółknięte końcówki. 

Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce.

Wyciskanie soku:

Składniki umieszczać w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na burakach. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.

Podczas wyciskania selera łodygowego należy zamiennie wyciskać go z innymi owocami lub warzywami. Włókna znajdujące się w łodygach mają tendencję do zapychania wyciskarki.

Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.

Smak:

Z takiej kompozycji otrzymamy wytrawny sok z cierpkim zakończeniem, za które odpowiada seler łodygowy. W soku nie są wyczuwalne buraki, które w naturalny sposób wzmacniają organizm. Za to obecność selera łodygowego skutecznie oczyści nasz organizm z toksyn.



Podobne soki z wykorzystaniem buraków:

Burak, jabłko, pomarańcza

2 komentarze:

  1. Dziękuję za udział w buraczanej akcji! Cudowny pomysł, Twój sok aż się prosi, by się go napić! Pozdrawiam, Angela!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przypadł Tobie do gustu. pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...