Translate

17.01.2017

Pasztet: gotowany indyk z bulionu




1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g)
1 por (200g)
1 marchewka (200g)
1 pietruszka (100g)
0,5 selera (200g)
1 ząbek czosnku
1 jajko

olej do smażenia i wysmarowania foremki (3 ziarna)
sól morska
pieprz
słodka czerwona papryka w proszku
ziele angielskie
liść laurowy



Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 800g pasztetu.



Przygotowanie.


1. Mięso z indyka:

Wykonać bulion według przepisu. Pozostałe po bulionie mięso z indyka obrać z kości i usunąć tłuste oraz nieapetyczne fragmenty.


2. Warzywa:

Ugotowane warzywa: por, marchewka, pietruszka i seler odcedzić z wywaru i przygotować do zmielenia.


3. Masa pasztetowa:

W maszynce do mięsa na oczku 3 mm zmielić mięso z indyka oraz resztę warzyw.

Do zmielonych warzyw dodać 1 jajko oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dobrze wymieszać. W celu zagęszczenia lub rozrzedzenia masy można dodać oleju do smażenia lub tartej bułki. Jeżeli konsystencja pasztetu nas zadowala, pozostaje doprawić solą morską i pieprzem według uznania. Na wierzchu posypać słodką czerwoną papryką.


4. Pieczenie:

Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę pasztetową i piec 45 minut w temp. 180 st. C w funkcji termoobiegu.

Pasztet należy przechowywać w lodówce, a w razie potrzeby można mrozić.


Pasztet: gotowany indyk z bulionu to pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw po sporządzeniu bulionu. Z reguły pozostałe mięso zalewamy żelatyną lub robimy potrawkę zaciągając całość zasmażką. W tym przypadku, możemy przygotować dietetyczne smarowidło do kanapek.


Polecam spróbować także inne pasztety:


Pasztet sojowy z grzybami

Pasztet zielona soczewica
z porem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...