Translate

9.12.2017

Mikołajkowe Ptysie z bitą śmietaną





150 g mąki pszennej
200 ml wody
100 g masła
4 jajka

2 łyżeczki cukru
szczypta soli

bita śmietana:

200 ml 30% śmietanki
4 łyżeczki cukru pudru


Przygotowanie:


1. Ciasto.

Przesianą mąkę gotujemy z wodą i masłem. Dodajemy cukier oraz szczyptę soli. Całość energicznie mieszamy. Po zagotowaniu odstawiamy na 5 minut do wychłodzenia. Następnie dodajemy po kolei jajka, ciągle mieszając. Masa powinna mieć gęstość budyniu. Tak przygotowane ciasto umieszczmy w rękawie cukierniczym.


2. Formowanie.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego okrągłe ptysie. Należy pamiętać o zachowaniu ok. 4 cm odstępów pomiędzy ptysiami, ponieważ podczas pieczenia zwiększają swoją wielkość.


3. Pieczenie.

Blachę z uformowanymi ptysiami wstawić na 25 minut do nagrzanego na 200 st. C piekarnika. Piec w funkcji termoobiegu.


4. Dekorowanie.

Po upieczeniu i schłodzeniu (ok. 15 min.) ptysie należy przeciąć poziomo na pół i napełnić bitą śmietaną. Na koniec można posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...