Translate

13.12.2016

Green power

Kapusta, Brokuł, Gruszka, Szpinak, Szparagi, Kalarepa




1/2 brokuła
1 kg białej młodej kapusta
2 duże gruszki
4 zielone szparagi
szpinak (1 duża garść)
1 kalarepa


Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku.

Przygotowanie:

Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą.

Brokuł i kapustę odcedzić dobrze z wody i pokroić na odpowiednie kawałki wraz z łodygą i głąbem. Gruszki pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Kalarepę pokroić ze skórą na mniejsze kawałki. Szparagi pozostawić w całości.
Szpinak wyjąć z wody i umieścić od razu w wyciskarce, ponieważ ułatwia to jego wyciskanie.

Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce.

Wyciskanie soku:

Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając od brokuła, kończąc na białej kapuście. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.

Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.

Smak:

Z wyciśniętych składników otrzymujemy słodki, bardzo pyszny smak, za którego w głównej mierze odpowiada biała młoda kapusta, kalarepa i gruszki.

 
Dzięki uprzejmości soktajle.pl dołączam informacyjnie zbliżone zawartości składników odżywczych oraz fitoskładników (brakuje tylko kalarepy).


soktajle.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...