Translate

18.01.2017

Silny przeciwutleniacz:
Czerwony jarmuż i jabłko

 


4 jabłka gat. Ligol (ok. 1kg)
6 dużych liści czerwonego jarmużu



Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 0,5 litra soku.


Przygotowanie:

Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą.

Dwa jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Dwa kolejne, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki w przygotowaniu do blendowania. Liście jarmużu wyjąć z wody i umieścić od razu w wyciskarce, ponieważ ułatwia to ich wyciskanie.

Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce.


Wyciskanie / Blendowanie soku:

Wyciskanie należy zacząć od jarmużu zbierając sok do osobnego pojemnika. Uwaga: Jarmuż może sprawić pewne problemy przy wyciskaniu, ale jest go stosunkowo niewiele.  Wyciskanie zakończyć jabłkami, zbierając sok do wysokiego pojemnika. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.

Do wyciśniętego soku z jabłek dodać obrane ze skóry jabłka i zblendować do uzyskania aksamitnej konsystencji.

Nalać do szklanek najpierw gęsty sok jabłkowy, a następnie wyciśnięty sok z czerwonego jarmużu.

Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.


Smak:

To pierwszy zblendowany przeze mnie sok. Wyciśnięte i zmiksowane jabłka stanowią tutaj nośnik dla soku z czerwonego jarmużu. Posiada on ciekawą czarną-zieloną barwę z soczyście zieloną pianą. Czerwony jarmuż w smaku przypomina warzywa z rodziny kapustnych, a w połączeniu z jabłkami jest praktycznie niewyczuwalny. 

Warto spróbować tej kompozycji, ponieważ jarmuż zawiera sporo silnych antyoksydantów (sulforafan) i ma właściwości przeciwzapalne. Więcej o zaletach jarmużu możecie przeczytać w artykule: JARMUŻ -właściwości i wartości odżywcze



źródło:

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze - poradnikzdrowie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...