19.01.2017
Marchew na śniegu
1 kg marchwi
1 jabłko gat. Ligol
2 cm korzenia imbiru
Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 0,5 litra soku.
Przygotowanie:
Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem imbiru, który wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Marchew można obrać, ponieważ w ten sposób usuwamy ziemisty smak z soku. Równie dobrze można pozostawić marchew ze skórką, ale wtedy musimy mieć pewność, że pochodzi z upraw bez nawozów sztucznych. Skórka zawiera duże ilości składników odżywczych i minerałów. Jabłko pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek.
Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce.
Wyciskanie soku:
Składniki umieszczać w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na marchwi. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia.
Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin.
Smak:
Z takiej kompozycji otrzymamy marchewkowy smak o słodko-ostrym zakończeniu. Napój idealnie sprawdza się po zabawach na puszystym śniegu, a marchew dostarcza prawie wszystkich składników potrzebnych do odżywiania naszego organizmu.
Marchew - właściwości odżywcze - poradnikzdrowie.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.