13.02.2017
Pasztet: cieciorka z warzywami
200 g cieciorki
1 por (150g)
2 marchewki (300g)
1 pietruszka (100g)
0,5 selera (100g)
olej do smażenia i wysmarowania foremki (3 ziarna)
sól morska
pieprz
Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 800g pasztetu.
Przygotowanie.
1. Cieciorka:
Cieciorkę zalać na 10-12 godzin zimną wodą, najlepiej na noc. Następnie zmienić wodę i gotować ok. 90 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania osolić.
2. Warzywa:
Por pokroić w plasterki włącznie z zielonymi końcówkami. Są one ostrzejsze w smaku, ale to właśnie im zawdzięczamy wyraźny końcowy smak. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i zetrzeć w maszynce do warzyw na grubym oczku.
3. Smażenie:
Por smażyć ok. 5 minut z dodatkiem oleju do smażenia (3 ziarna), nie przykrywać patelni, żeby pozwolić mu odparować. Przełożyć do osobnej miski. Resztę przetartych warzyw smażyć przez około 10 minut w tej samej patelni, już bez dodatku oleju.
4. Masa pasztetowa:
W maszynce do mięsa na oczku 3 mm zmielić wystudzoną soczewicę, następnie usmażoną marchewkę, pietruszkę oraz seler. Do zmielonych warzyw dodać smażony por i dobrze wymieszać. Jeżeli masa jest za sucha można dolać oleju. Może to być nawet pół szklanki, ponieważ olej dodaje pieczystego smaku w pasztetach warzywnych, przez co zbliża je w smaku do pasztetów mięsnych. Jeżeli konsystencja pasztetu nas zadowala, pozostaje doprawić solą morską i pieprzem według uznania.
5. Pieczenie:
Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę pasztetową i piec 45 minut w temp. 180 st. C w funkcji termoobiegu.
Pasztet należy przechowywać w lodówce, a w razie potrzeby można mrozić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.