18.02.2017
Chleb orkiszowy
z suszonymi pomidorami
500 g mąki (300 g orkiszowej, 200 g pszennej typ 650)
40 g świeżych drożdży
0,5 l letniej przegotowanej wody
30 g suszonych pomidorów
4 łyżki ziaren sezamu
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki otrębów żytnich
płatki górskie do wysypania formy
pestki dyni do posypania chleba
sól morska
cukier
Składniki pozwalają na przygotowanie 1 kg chleba.
Przygotowanie.
1. Zaczyn drożdżowy.
Drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 3 łyżki letniej przegotowanej wody. Dobrze wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Drożdże powinny w tym czasie zacząć rosnąć.
2. Mąka i ziarna.
Mąkę orkiszową oraz pszenną wsypać do dużej miski. Dodać ziaren sezamu, słonecznika oraz otrębów żytnich. Suszone pomidory pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Całość dobrze wymieszać.
3. Zaczyn chlebowy.
Wyrośnięte drożdże dołożyć do suchych składników. Dodać 0,5 l letniej przegotowanej wody oraz 2 łyżeczki soli morskiej. Wyrobić ciasto za pomocą łyżki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4. Pieczenie.
Foremkę 10x30 wysmarować olejem (3 ziarna) i obsypać płatkami górskimi. Przełożyć wyrośnięte ciasto z miski do foremki. Za pomocą mokrej łyżki wygładzić wierzch chleba. Udekorować pestkami dyni. Zostawić w foremce na 10 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Tak przygotowany chleb włożyć do nagrzanego do temp. 220 st. C piekarnika na 10 minut, następnie zmniejszyć temp. do 200 st. C i piec 30 minut. Piekarnik ustawić w tryb górna i dolna grzałka.
Nie włączać termoobiegu!
Po 30 minutach chleb wyciągnąć z foremki i włożyć go do wystudzenia na kratkę do wyłączonego piekarnika. Kroić po całkowitym wystygnięciu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.